Skip to content

İngiltere’de Üniversite Eğitimi

İngiltere’de Üniversite Eğitimi

İngiltere; dünyada en prestijli ve iyi üniversitelerinin bulunduğu İngilizce’nin de ana vatanı olan ülkedir. Kültür çeşitliliğinin her bölgesinde hissedildiği, dünyanın her yerinden binlerce öğrenciye ev sahipliği yapan İngiltere’deki eğitim kurumlarının birçoğu ‘Ulusal Öğrenci Birliği’ne bağlıdır.

Ülkemizdeki üniversiteye giriş sistemi nedeniyle istediği bölümde değil puanının yettiği bölümde okumak zorunda kalan birçok öğrenci bulunmaktadır.İngiltere’de hayalinizde okumak istediğiniz her alanda lisans ve/veya yüksek lisans programı bulmak mümkündür.

İngiltere’de okuma düşüncesi, ülkemizde maalesef ki çok pahalı bir imaja sahiptir. Ancak birçok ülkeyle ve özellikle Amerika ile kıyaslandığında hem lisans hem de yüksek lisans programları uygun maliyetlidir. Her bütçe için uygun olabilecek bir üniversite bulunmakla beraber başvuru ve kabul koşulları da diğer birçok ülkeye göre daha kolaydır.

İngiltere’de Üniversite eğitim sistemi, undergraduate(lisans) ve postgraduate (yüksek lisans-doktora) şeklinde ayrılmaktadır. Lisans programlarının tamamına yakını 3 yıl sürmektedir. Foundation (akademik hazırlık) eğitimiyle birlikte 4 yıla çıkar. Üniversiteler, lisansüstü eğitim kapsamında master ve doktora programlarını öğrencilere sunar. 

Köklü ve dinamik bir eğitim sistemine sahip olan İngiltere’de üniversite ve yüksek okullar, vermiş oldukları eğitimin kalitesi ile saygınlık kazanmıştır ve bu kurumların verdikleri dereceler tüm dünyada tanınmaktadır.İngiliz üniversiteleri tarz olarak öğrencileri düşünme ve karar verme konularında eğitir ve onlara araştırma yapma imkanlarını sağlar.
İngiltere’deki üniversitelerden alınan diplomalar, yüksek standarda sahip bir eğitim aldığınız için, konunuza hakim olduğunuzun ve işvereninize karşı iyi düzeyde İngilizce bildiğinizin garantisini verir.
Ayrıca İngiltere’de altı aydan fazla süreli öğrenim gören öğrenciler Ulusal Sağlık Hizmeti Sigortası çerçevesinde ücretsiz sağlık hizmeti alabilirler. Böylece sağlık masraflarınız için ayrı bir bütçe ayırmanıza gerek kalmaz. 

Akademik Yıl: İngiltere’de akademik yıl genellikle Eylül ya da Ekim aylarında başlasa da öğrencilerin kabul edilebileceği farklı tarihler mevcuttur. Çünkü bazı yüksek öğretim kurumları dönem esasıyla çalışır veya doktora vb programlara katılan araştırma öğrencileri öğrenim yılının herhangi bir yerinde eğitimlerine  başlayabilirler. İngiltere’de üç dönemli bir eğitim sistemi vardır. Noel ve Paskalya zamanlarındaki tatiller ile Ağustos ayının tamamı ile Temmuz ve Eylül aylarının bir kısmını kapsayan uzun bir yaz tatili vardır. Her bir dönem on-on dört hafta uzunluğundadır. Dönemler genellikle okullar ve yüksek okullar için daha uzun, üniversiteler içinse daha kısadır.

Bir öğrencinin İngiltere’deki üniversitelere kabul edilmesi için 2 şart aranmaktadır, 1– Akademik başarı 2- İngilizce yeterlilik.

1-Akademik Kabul Koşulları

Öğrenci kabul koşulları bir üniversiteden diğerine ve hatta bölümden bölüme farklılık gösterebilir. Her üniversitenin aradığı özel koşulları, bize danışarak öğrenebilirsiniz.

Türkiye ve İngiltere eğitim sistemi farklı olduğundan, lise diploması İngiltere’deki üniversite eğitiminin ilk yılına denk gelir ve kabul için genellikle yeterli görülmemekle birlikte, her öğrenci bireysel olarak değerlendirilmektedir. Kimi zaman yabancı dilde eğitim veren bir liseden iyi dereceli bir diploma, üniversitenin ilk yılına başlamak için kabul edilebilmektedir.

  • İngiliz yüksek öğrenim kurumlarından birinde bir yıllık hazırlık kursunu (foundation course) tamamlayanlar lisans derecesine kabul edilebilirler. Bu kurslar ya üniversiteler bünyesinde ya da işbirliği içinde oldukları kolejler tarafından verilir. Alınan dersler, üniversitede okutulacak konulardan oluşur ve İngilizce’nin gelişimine katkı sağlar.
  • Üniversiteler değerlendirmelerinde; İngilizce yeterlilik ve Lise (transkript) notlarının yanı sıra öğrencilerin hocalarından almış oldukları referans mektupları ve öğrencilerin “UCAS” formunda yazmış oldukları kompozisyonlarda belirleyici rol oynamaktadır.
  • Bütün üniversitelerde genel olarak “A” Level sınav dereceleri temel alınmaktadır. “A” Level’a eşdeğer kabul edilen SAT, Abitur, Fransız ya da Uluslararası Baccalaureta(IB), gibi sınav sonuçları da kabul edilir.

2-İngilizce Yeterlilik

İngiltere’de üniversite seviyesinde eğitim görmek ve sosyal yaşamı en iyi şekilde sürdürebilmek için belirli bir seviyede İngilizce bilmek gereklidir.

İngiltere’deki yüksek öğretim kurumları ve kolejler öğrencilerin hazırlık (Foundation) bölümlerine kabul için minimum IELTS 4.5 veya 5.0, TOEFL 70 ve lisans programlarına kabulü içinse IELTS (genelde 6.0) veya TOEFL (213 veya “paper based” 550) istemektedirler.

Bazı üniversiteler, Cambridge Proficiency in English (CPE) ve Cambridge Certificate in Advanced English (CAE) sınavlarını da kabul etmektedir.

Şartsız kabul: Öğrencilerin akademik ve İngilizce yeterliliği incelendikten sonra, yeterli görüldükleri takdirde şartsız kabule hak kazanırlar.

Şartlı kabul: Öğrencilerin akademik ve İngilizce yeterliliği saptanamadığı durumlarda (halen eğitimini sürdürüyor olmak, İngilizce yeterlilik sınavı sonucunu henüz almamış olmak vb.) şartlı kabul verilir.

 

Üniversiteye giriş: İngiliz üniversitelerine girişte kullanılan kriterler İngiliz öğrenciler için genellikle A-Level, AS-Levels, Uluslar arası Bakalorya ve GNVQ’dan uygun ve yeterli puanı almış olmaktır. Yabancı öğrenciler için ise bunun yolu Foundation Kurslarına katılmaktır. Türkiye’den lise diploması almış olan öğrenciler, üniversiteye devam edebilmek için genellikle 1-2 akademik yıl devam eden “A-Level” (advanced level) diploma veya ‘International Foundation Year’ gibi muadili bir eğitimi almak zorundadırlar.

 

Foundation Kursları: Foundation; ‘akademik hazırlık’ olarak Türkçe’ye çevirebileceğimiz bir programdır. Lise eğitimini Türkiye’de IB veya A Level eğitimi veren bir okulda tamamlamamış olan tüm öğrenciler için zorunludur. Programın temel amacı yabancı öğrencileri İngiltere eğitim sistemine ve üniversiteye hazırlamaktır. İngilizce seviyesine bağlı olarak foundation programları 4-12 ay sürer. Öğrencilere İngilizce’nin yanı sıra eğitim almayı planladıkları alana yönelik dersler de verilmektedir. Öğrencinin İngilizcesi ne kadar iyi ise program süresi o kadar kısa olur.

Foundation programları genelde öğrencinin lisans programına da devam edeceği üniversitenin bünyesinde sunulur. Öğrenci foundation programını başarılı olarak bitirdikten sonra direkt olarak üniversite programına başlar. Öğrenci, hangi alanda eğitim görmek istiyorsa ona uygun bir foundation eğitimi alır. Örneğin; işletme ve türevi alanlarda eğitim alacak olan öğrencilerle, mühendislik veya sanat alanında eğitim alacak öğrencilerin programları farklıdır. Makine mühendisliği okumak isteyen bir öğrenci foundation sonrası isterse elektronik mühendisliğine gidebilir ancak işletme bölümünü seçemez. Nasıl bir eğitim almak istediğinize foundation dayken de karar verebilirsiniz.

Eğer lise eğitiminizi IB veya A level veren bir okulda tamamladıysanız İngiltere’de foundation okumadan direkt olarak 1. sınıftan başlama hakkınız vardır. Normal bir liseden çok iyi bir ortalamayla mezun olan, İngilizcesi ve motivasyonu yüksek bir öğrenci de direkt olarak üniversite kabulü alabilir.

A-Level: (Advanced Level – ileri düzey) GCSE sınavının ardından öğrenciler iki yıllık bir süreçte tamamlanan A-Level aşamasını ifade eden “altıncı sınıf”a (sixth form) başlar. Bu kurslar İngiliz üniversitelerine ya da yüksekokullarına girişte en çok kullanılan giriş standardıdır. Öğrenciler bu kurs sınavlarına genellikle yüksek öğrenim görmek istedikleri konuyla ilgili iki üç konuda birden girerler. Normalde iki yıl süren A-Level kursları bazı yerlerde verilen yoğun kurslarda bir yılda da tamamlanabilir. Yabancı öğrenciler A-Level eğitimi için bağımsız orta dereceli okullardan birine devam edebilirler. A-Level sınavları için hazırlanmak GCSE için yapılan hazırlıktan oldukça farklıdır zira öğrenciler A-Level aşamasında genellikle 3-4 konuda iki yıl boyunca uzmanlaşmak için eğitim görürler. A-Level eğitimi kabaca Amerikan sistemindeki üniversite eğitiminin ilk yılına tekabül etmektedir. A-Level eğitiminin çalışılacak konularda erken uzmanlaşma gibi avantajları varken, daha dar bir bilim alanında çalışmak gibi dezavantajları da bulunmaktadır.

 

Uluslararası Bakalorya: Bakalorya uluslar arası bir yeterlilik derecesidir ve İngiltere dahil birçok ülkede üniversite giriş standardı olarak kabul edilir.

 

Başvuru İşlemleri: Öğrenciler genellikle Eylül ya da Ekim aylarında programlara başlar, bunun için de bir önceki yılın sonbahar aylarından itibaren başvuru yapılmış olması gerekir. (Oxford – Cambridge üniversiteleri ve tıp fakültelerine başvurular Eylül/Ekim ayı gibi sona erer.) Okullara doğrudan başvuru yapmaya konusunda vasıfları yeterli olan öğrencilerin müracaatları (UCAS) aracılığıyla yapılır. Ülkemizdeki ÖSYM ile aynı fonksiyona sahip olan UCAS, başvurunuzu seçtiğiniz okullara iletir. Bir üniversite ya da yüksek okul; öğrencisinin A-Level ya da eşdeğeri sınavlarda belli notları almış olması şartına bağlı olarak öğrenciyi kabul eder. Başvurulan üniversite ya da yüksek okul öğrenciyi kabul etmezse, UCAS başvuruyu hala açık yeri olan diğer öğretim kurumlarına yollayacaktır. UCAS vasıtasıyla aynı anda 5 okula kadar başvuru yapılabilir.

Üniversitelere doğrudan başvuru yapmak için vasıfları yeterli olmayan öğrenciler önce bir sene süren Foundation programlarına katılır. Foundation programları belli bir üniversite bünyesinde alınabileceği gibi bu programı sunan bağımsız okullardan da alınabilir.

Diline ve kültürüne yabancı olduğunuz bir ülkeye eğitim almak için giderken iyi bir danışmanlığa ihtiyacınız olacaktır. ACADEMİA Yurtdışı Eğitim Danışmanlık olarak sizlere şu hizmetlerin tamamını ücretsiz olarak sağlıyoruz:

  • Üniversite ve bölüm seçimi, kariyer danışmanlığı
  • Üniversite başvurularının yapılması
  • İngiltere vize danışmanlığı; gerekli evrakların hazırlanması, vize formlarının doldurulması ve randevu alınması
  • Uygun fiyata uçak bileti temini
  • Konaklama ayarlanması
  • Hava limanı transferlerinin ayarlanması
  • Gidiş öncesi oryantasyon
  • İngiltere’deyken 7/24 destek

 

 

 

ACADEMIA’nın hizmetleri nelerdir?

Academia öğrencileri oryantasyon sürecinden geri dönüş aşamasına kadar her konuda yardım ve destek almaya devam ederler.

Sayısız seçeneğin arasından sizin için en uygun olan okula karar verebilmek için  Academia ofislerinden ücretsiz bilgi ve danışmanlık alabilirsiniz.

Karar aşamasından sonra yapılacak olan kayıt, yerleştirme, konaklama tercihi, seyahat ve vize  işlemleriniz tamamen ücretsiz olarak Academia Yurtdışı Eğitim tarafından sağlanacaktır.

Ayrıca uçuştan önce yapılacak olan oryantasyon çalışması sayesinde öğrenci havaalanında atacağı her adımı, önemli telefon numaralarını, gideceği tüm lokasyonları ve tüm ulaşım şekillerini bilerek hareket eder

 

TÜM SORULARINIZ İÇİN BİZE ULAŞIN