Skip to content

Amerika'da Üniversite Eğitimi

Amerika Birleşik Devletleri’nde Üniversite Yapısı

Amerika Birleşik Devletler’inde lisans eğitimi almak için çok sayıda seçenek mevcuttur. Yönetim yapısı itibari ile ülke çapında geçerli, tek elden yönetilen bir eğitim sistemi yoktur. Her eyalet kendi bünyesindeki kurumları mali açıdan destekler.

Devlet Üniversiteleri ve Kolejleri

Devlet kurumları ağırlıklı olarak o eyalette yaşayan öğrencilere kontenjan sağlamaktadır. Son yıllarda artan yabancı öğrenci sayıları bu kurumların uluslar arası öğrencilere olan bakış açısını olumlu yönde etkilemiştir. Fiyatları özel üniversitelere göre daha uygun olabilir. Fiyatlarının daha düşük olması eğitim kalitesinin de düşük olacağı anlamına gelmez. Bu durum eyalet meclisinde daha fazla mali yardım almaları ile ilgilidir.

Özel Üniversiteler ve Kolejler

Ülkenin tamamında binlerce özel üniversite ve kolej hizmet vermektedir. Bu kurumlar genellikle bir alanda uzmanlaşmayı tercih edip o bölümlere ağırlık verirler. Amerika’da özel üniversite tercih edilirken çok dikkatli olunmalıdır. Bazı kurumlar YÖK tarafından tanınmazlar bu nedenle askerlik tecil işlemi gibi resmi süreçlerde yer alamazlar.

2 Yıllık Eğitim Kurumları

Ön lisans (Associates Diploma) diploması veren, 2 yıl süreli eğitim sağlayan okullardır. Genellikle 4 yıllık kolej ve üniversitelere geçişte basamak olarak kullanılırlar. Bu tarz kurumları seçerken hangi üniversitelerle anlaşmalı olduğunu ve geçiş sırasında talep ettikleri not ortalamasını iyi bilmek gerekir

Community Colleges ( 2 Yıllık  Okullar)

Devlet yönetimine bağlı, 2 yıllık olan bu kurumlar öğrencilerini 4 yıllık üniversitelere en iyi şekilde hazırlar. Son yıllarda bir çok uluslar arası öğrenci ilk basamak olarak Community Colleges’ları tercih etmektedir. 2 yılını tamamlayan öğrenci kredileri ile birlikte 4 yıllık bir üniversiteye geçiş sağlar. Bu kurumların oluşturulma sebebi bölgedeki insanların eğitim ve iş verenlerin eleman ihtiyacını gidermektir.

Community College’lerin Avantajları

  1. Kabul şartları üniversitelere oranda daha kolaydır.
  2. IELTS, TOEFL gibi zorunlu dil sınavlarından istenen azami puanın daha düşük olması.
  3. Mezun olunan son kurumdan istenen ortalamalar daha düşük olması.
  4. Yıllık eğitim masraflarının üniversitelere kıyasla çok daha düşük olması
  5. Üniversitelerdeki rekabet ortamına öğrenciyi hazır bir şekilde göndermesi
  6. Community College’lerde öğrencilere extra İngilizce eğitimi verilmesi
  7. Idereciler öğretmenler ve öğrenciler arasında daha sıcak ve samimi bir ilişki bulunur.

 

Amerika Birleşik Devletleri’nde Üniversite Eğitimi

ABD’de lisans eğitimi Türkiye’de olduğu gibi 4 sene sürer. Genel bir öğrenci yerleştirme sistemi yoktur. Her üniversitenin, her bölümün farklı kabul şartları vardır. Aday öğrenci istediği bölümlere tek tek başvuru yapmak zorundadır. 4 yıllık eğitim süresi boyunca 35 farklı ders alınır. Bu dersler ortalama olarak  120 kredi tutarına denk gelir. Mezun olmak isteyen öğrenciler 120 krediyi başarı ile tamamlamalıdır. Dileyen öğrenciler yaz döneminde ek dersler alıp bölümünü 3 yıla kadar kısaltabilir.

 

Amerika Birleşik Devletleri’nde Üniversite Eğitimi Kabul Kriterleri

 

  1. Adayın Lise mezuniyet ortalaması 5.00 üzerinde en az 3.0 olmalıdır.
  2. Aday IBT TOEFL İngilizce yeterlilik sınavından 2 yıllık okullar için en az 56, 4 yıllık okullar için 79 puan almalıdır.
  3. Adaylar SAT I ve/veya SAT II yetenek ve bilgi sınavlarından yeterli sonucu almalıdır.
  4. Adayların ders dışında ki özel ilgi alanlarını ve hobilerini anlattığı bir yazı bulunmalıdır. (Bu noktada öğrencilerin katılmış olduğu sosyal sorumluluk projeleri fark yaratmaktadır.)
  5. Masraflarının karşılanacağına dair bankadan alınmış bir teminat yazısı

Amerika Birleşik Devletleri’nde Üniversite Eğitim Masrafları

Maalesef ABD’de alınacak yüksek eğitimin değerini parayla ölçmek çok zordur. Ülkede faaliyet gösteren tüm üniversiteler ücretlidir. Her bölümün kredi sayısına bağlı olarak belirlenen bir yıllık ücreti vardır. Bunun yanında öğrenciler Sağlık sigortası, Kayıt ücreti ve Öğrenci faaliyetleri gibi idari hizmetler için ayrı bir ücret öder. Özel okullar devlet okullarına göre daha pahalıdır.Ortalama 6000 USD ile 45.000 USD arasında bir yıllık ücret olacaktır. Seçilecek olan eyalete göre yaşam gider masrafları da  yıllık $8000 USD ile $25.000 USD arasında değişir.

 

Birleşik Devletlerde Üniversite Başvurusu

  1. Şartlı Kabul:Tüm şartları sağlıyor olmasına karşın İngilizce yeterliliği olmayan adaylara verilen bir ön kabul mektubudur. Aday tanınan sürenin sonuna kadar mutlaka IBT TOEFL sınavını vermelidir. Sınava Amerika’da veya Türkiye’de hazırlanabilir.

Lisans veya Yüksek lisans programlarına şartlı kabul edilmek isteyen  öğrenci İngilizce yeterlilik belgesi haricinde gereken belgeleri (not dökümü, referans, niyet mektubu ve iş deneyimi) temin ederek lisans ve yüksek lisans eğitimi için üniversitelere başvurmalıdırlar.

  1. Doğrudan Yerleştirme:Akademik ve İngilizce dili açısından yeterli düzeye sahip adaylar en az 7 ay öncesi tüm dökümanları ile birlikte istediği bölüme başvurup , farklı üniversitelerden kabul alabilirler.
  2. Community College’den 4 yıllık lisans programına geçiş:Community College’lere giriş şartları daha kolay olduğu için ayrıca fiyatları üniversitelere orala çok daha uygun olduğu için ABD eğitim sisteminde önemli bir yer kaplarlar. College’lerin ortalama yıllık fiyatları $5.000 ila $10.000 arasında değişmektedir. 2 yıllık eğitimlerini başarı ile tamamlayan öğrenciler üniversitelere geçiş yapıp, 3. sınıftan eğitimlerine devam edebilirler.

          Amerikan Üniversitelerinde Değerlendirme Sistemi

 Amerika Üniversitelerinin büyük çoğunluğunda kredi sistemi uygulanır. Buna göre bir dersin kredisi , genel olarak o dersin haftalık saatine eşittir. Örneğin, bir öğrencinin 3 kredilik bir ders alması o dersi bir dönem boyunca haftada 3 saat alıyor olması demektir. Mezun olabilmek için öğrencinin belirli bir kredi miktarını tamamlaması gerekir. Tam zamanlı bir öğrenci bir akademik dönemde 15-18 kredi yani 5 veya 6 ders alır.  Bir dersten kredi alabilmek için doğal olarak o dersin gerektirdiği bütün ödev, araştırma ve diğer çalışmaları tamamlamak , sene içi ve sene sonu sınavlarında başarılı olmak gerekir.

Üniversitelerin tamamında not verme harflerle olur. Buna göre A ( Pekiyi), B (İyi), C

(Orta), D(Geçer), F(Geçmez), Asgari geçer not olan D, 100 üzerinden bir değerlendirme yapılırsa genellikle 60-65 puana tekabül eder.

Amerikan Üniversitelerinin Akreditasyonu

Akreditasyon kısaca üniversitelerin eşdeğerliği demektir. Amerika da çok sayıda üniversite bulunmaktadır. Bunların hangisinin öğrenci için en uygun olduğunu bulabilmek bir hayli güçtür. Bu konuda en güvenilir yollardan birisi üniversitenin Türkiye de YÖK tarafından denkliğinin verilip verilmediğidir. YÖK tarafından sadece Amerika da akredite (geçerli) üniversitelerden mezun olanların diplomaları kabul edilir. Akredite olmayan okullara gidildiği takdirde diplomaların herhangi bir geçerliliği olmayacak ve erkek öğrenciler askerlik dönemleri geldiğinde Askerlik tecili yapamayacaklardır.

Akreditasyon  Hakkında Bilgi için;

Accredited Insititutions of Postsecondary Education

American Council on Education

One Dupont Circle, NW, Washington DC 20036

http://www.acenet.edu

Türkiye de ise  YÖK tarafından bilgi verilir:

Yüksek Öğretim Kurulu

Bilkent Ankara

http://www.yok.gov.tr

Başvuru yapılan Üniversitenin YÖK onayının olup olmadığını öğrenmek için, YÖK un resmi websitesinde ayrılmış Denklik Sorgulama bölümüne elektronik posta gönderilerek en geç 1 ay içerisinde resmi cevap alınır.

Üniversite Eğitimi Süresince Çalışma Olanakları:

ABD de yabancı öğrencilerin Üniversite kampüsü dışında para getirici işlerde çalışmaları Amerikan yasalarına göre yasaklanmıştır. Sadece üniversite kampüsü içerisinde, yurtlarda, bilgisayar merkezinde, kütüphanede, kayıt kabul bürolarında veya üniversitelerin diğer tesislerinde genellikle haftada 20 saati geçmeyecek kadar çalışma olanağı tanınır. Bunun için öğrenciler Üniversitelerin Yabancı Öğrenci Danışma Ofisine başvurmalıdır.

 

ACADEMIA’nın hizmetleri nelerdir?

Academia öğrencileri oryantasyon sürecinden geri dönüş aşamasına kadar her konuda yardım ve destek almaya devam ederler.

Sayısız seçeneğin arasından sizin için en uygun olan okula karar verebilmek için  Academia ofislerinden ücretsiz bilgi ve danışmanlık alabilirsiniz.

Karar aşamasından sonra yapılacak olan kayıt, yerleştirme, konaklama tercihi, seyahat ve vize  işlemleriniz tamamen ücretsiz olarak Academia Yurtdışı Eğitim tarafından sağlanacaktır.

Ayrıca uçuştan önce yapılacak olan oryantasyon çalışması sayesinde öğrenci havaalanında atacağı her adımı, önemli telefon numaralarını, gideceği tüm lokasyonları ve tüm ulaşım şekillerini bilerek hareket eder.

TÜM SORULARINIZ İÇİN BİZE ULAŞIN